Nemţii de la Shibumi, un brand care produce accesorii clasice pentru bărbaţi, au înţeles că simplitatea este cheia pentru o ţinută reuşită. Ceea ce trebuie să ştiţi despre Niels şi Benedikt de la Shibumi este că multe dintre produsele lor sunt realizate de mână, în mici fabrici din Italia şi Germania, şi le puteţi cumpăra la preţuri rezonabile. Un regret al băieţilor? Deşi sunt înconjuraţi de atâtea accesorii minunate, nu au niciodată timp să le poarte îndeajuns! Urmăriţi un interviu marca The Brandaholic despre detaliile masculine care fac dintr-un bărbat un gentleman.

The Brandaholic: Pentru început, spuneți-ne ce înseamnă Shibumi? De ce aţi ales acest nume?

Shibumi este un concept japonez legat de estetică, iar sensul său se traduce prin „frumuseţe minimalistă“ şi „eleganţă simplă“. Am ales acest nume pentru că defineşte perfect viziunea noastră despre vestimentaţia masculină: minimalistă, dar nu plictisitoare; clasică, dar nu demodată; modernă, dar nu trendy. (Aici puteţi vedea produsele brandului Shibumi)

 

Cum a început acest business?

Ne-am cunoscut pe un forum german despre stil, Stilmagazin. Ne-am împrietenit rapid şi ne-am gândit cum ne-am putea transforma pasiunea într-o profesie. La început, totul a fost o glumă, dar ne-am dat seama după scurt timp că noi chiar putem face asta. Aveam aceleaşi gusturi, Benedikt cunoştea mersul lucrurilor în comerţul online; deţineam competenţe diferite, aşa că ne-am gândit că ne-am completa perfect într-o astfel de afacere.

 

Cine stă în spatele Shibumi?

Niels: Am 26 de ani, am studiat literatură comparată la Berlin, deci am cunoştinţele necesare pentru designul vestimentar, marketingul online şi antreprenoriatul. Iubesc Berlinul. Nu este un oraş renumit pentru moda clasică, dar sunt atâtea lucruri de văzut, atâtea baruri şi restaurante, muzee, oameni diferiţi. Pur şi simplu iubesc oraşul ăsta.

Benedikt: Am tot 26 de ani şi am făcut pregătire în vânzări, iar după asta am lansat un magazin online de streetwear, pe care l-am administrat în ultimii patru ani, până să înfiinţăm Shibumi. Atât eu, cât şi Niels locuim în Berlin Kreuzberg, o parte a Berlinului care este renumită pentru localurile sale minunate – baruri, restaurante, cluburi – iar acest lucru e foarte important pentru noi, să ne adresăm unor oameni creativi şi deschişi la minte, care provin din culturi diferite.

 

Cum arată bărbatul care se îmbracă de la Shibumi?

Clienţii Shibumi apreciază detaliile, cravatele cusute manual, batistele pentru buzunarul de la piept, imprimeurile vintage şi confecţiile încărcate de istorie. Le place să se îmbrace bine, dar nu bătător la ochi (sau poate doar puţin, însă acest lucru trebuie întotdeauna echilibrat prin bun-gust). Am avut plăcerea de a cunoaşte câţiva dintre ei în persoană, la întruniri şi la showroom-uri. Sunt nişte oameni grozavi, interesaţi în aspectul lor fizic şi extrem de prietenoşi.

 

Care este cel mai important lucru pe care trebuie să-l ştie clienţii despre Shibumi?

Dacă îţi place vestimentaţia clasică pentru bărbaţi, îţi place Shibumi. Articolele noastre sunt realizate cu bun-gust, foarte bine finisate, bogate în detalii şi au preţuri rezonabile. Avem o selecţie atentă de produse, astfel încât nu există niciunul pe care să nu-l iubim cu desăvârşire. Oamenii apreciază pasiunea pe care o investim pentru ca ei să arate bine!

 

Cum pot accesoriile Shibumi să completeze o ţinută?

Accesoriile sunt văzute întotdeauna ca detalii, dar nu trebuie să facem greşeala de a crede că detaliile sunt mai puţin importante, deoarece suma detaliilor formează întregul. În cuvinte mai simple, chiar şi aceia care nu pun mare preţ pe acest tip de articole îşi pot da seama atunci când o ţinută este completată de accesoriile potrivite şi când nu.

 

Spuneţi-ne câteva reguli de purtare a accesoriilor, cum trebuie să le combinăm cu hainele.

Uite una simplă: o batistă albă din pânză ataşată la un buzunar pătrat este mereu o idee bună. Cravatele cu imprimeu merg bine la costum, dungile se potrivesc ţinutelor casual, cravatele din tricot merg la un stil foarte lejer. O altă regulă: batistele de buzunar trebuie să fie mereu călcate, fiindcă astfel sunt mai uşor de împăturit. E recomandat să purtăm şosete care să depăşească glezna şi chiar jartiere (da, jartiere, nu le vede nimeni), pentru a nu se vedea pielea piciorului. Hainele pe care ni le cumpărăm trebuie să fie exact pe măsura noastră, iar dacă nu, trebuie să le modificăm astfel încât să ni se potrivească la fix. Dacă ar fi să prioritizăm lucrurile, ordinea ar fi următoarea: măsură, culoare, material/calitate.

 

Există un accesoriu care nu trebuie să lipsească niciodată din ţinuta unui gentleman?

Batista de buzunar nu are voie să lipsească. Un buzunar de la piept care e gol pur şi simplu nu arată bine.

 

Ce combinaţii de culori/accesorii ar trebui să evităm?

Unii ar spune că albul şi negrul merg cu orice. În ceea ce priveşte stilul clasic pentru bărbaţi, eu aş adăuga: „albul şi negrul sunt OK cu orice, dar nu arată grozav aproape cu nimic“. În schimb, griul, bleumarinul şi albastrul deschis se potrivesc bărbaţilor mult mai bine. Şi încă o regulă: fără negru şi maro în aceeaşi combinaţie. Nu arată niciodată bine.

 

Care este, din punctul vostru de vedere, cea mai mare greşeală pe care o poate face un bărbat în materie de haine?

Cea mai mare greşeală este să lase hainele să-l poarte pe el şi nu invers. Nu e nimic mai urât decât un bărbat care arată mizerabil în hainele sale. Fii sincer cu tine însuţi – trebuie să-ţi fie limpede ce poţi purta şi ce nu, în ce tip de haine te simţi confortabil. Atunci când eşti în dubii legat de o ţinută, rămâi la stilul clasic şi completează subtil ţinuta.

 

Există un număr limitat de culori sau de accesorii care trebuie folosite într-un outfit?

N-aş spune că există un anumit număr. Unii oameni pot purta anumite ţinute care ar arăta ridicol pe alţii. Testul e următorul: în situaţia în care te întrebi dacă să adaugi un articol la ţinută sau nu, probabil că răspunsul e nu. Pentu majoritatea bărbaţilor, regula următoare este de aur: e de ajuns să ai un singur articol vestimentar care să iasă în evidenţă.

 

Cum ne pot ajuta accesoriile să ne evidenţiem brandul personal, identitatea şi gusturile noastre?

În mod ideal, hainele te pun în cea mai bună lumină şi te lasă pe tine, omul care le poartă, să fii în centrul atenţiei. Vestimentaţia este doar un mijloc, printre multe altele, să-ţi arăţi nici mai mult, nici mai puţin decât personalitatea şi caracterul tău.

 

Ce planuri are Shibumi în continuare? Vă gândiţi să vă măriţi business-ul, să pătrundeţi pe o nouă piaţă?

Suntem foarte mulţumiţi de cât am evoulat într-un an. Însă asta nu înseamnă că nu avem planuri motivante în cele ce urmează: pentru primăvară/vară, am realizat noi înşine designul tuturor texturilor pentru cravate şi suntem foarte bucuroşi să le vedem că sunt gata, sunt nişte modele fantastice. De asemenea, în toamnă vom lansa o colecţie mică de accesorii din piele, după aceleaşi reguli ale calităţii cu care Shibumi şi-a obişnuit clienţii şi în acelaşi stil clasic, cu gust.

 

Cum aţi defini eleganţa?

Niels: E o întrebare grea. Cred că tinerilor ca noi le este dificil să fie eleganţi. Putem fi bine îmbrăcaţi, dar eleganţi…? Acest lucru înseamnă timp, sofisticare, profunzime, acel aer că te simţi cu adevărat în largul tău în hainele pe care le porţi. La toate acestea se adaugă croiala frumoasă, materiale deosebite. Eleganţa adevărată presupune un standard foarte ridicat şi nu cred că hainele joacă un rol prea important.

Benedikt: E destul de greu să mai adaug ceva la răspunsul lui Niels, dat fiind că avem aceeaşi viziune despre eleganţă. Poate că aş putea adăuga că eu nu pun mare preţ pe eleganţă sau pe a fi elegant. Vreau doar să fiu cineva care se poartă frumos, e prietenos şi se îmbracă bine. Poate că asta e ceea ce unii numesc eleganţă.

 

Cum vă alegeţi ţinutele de zi cu zi? De unde vă inspiraţi?

Niels: Sunt foarte norocos să lucrez într-un domeniu care să-mi permită să mă îmbrac exact cum îmi doresc, deci nu am nicio restricţie cu privire la stilul vestimentar. Mă îmbrac după cum simt.

Benedikt: Nu port niciodată acelaşi outfit de două ori. Asta este adesea partea dificilă, fiindcă în garderoba mea nu se găsesc 47 de costume şi 83 de cămăşi. Uneori schimb doar unul dintre articolele vestimentare, dar încerc mereu să variez ţinutele cât pot de mult. Am momente când vreau să păstrez un stil cât mai simplu în ceea ce priveşte culorile şi modele, alteori îmi place să-mi creez ţinute cât se poate de sofisticate. E ca un sport pentru mine.


Care sunt accesoriile pe care le îndrăgiţi cel mai mult?

Niels: Trebuie să-ţi spun ceva teribil. Atunci când deţii un brand de accesorii, nu ai timp să porţi toate creaţiile frumoase la care ai acces. Nu glumesc! E groaznic să vezi acea frumoasă cravată ruginie atârnată în dulap, care te priveşte dezamăgită pentru că nu ai purtat-o decât o dată până acum. Ei bine, toţi trebuie să ne purtăm crucea…

Benedikt: Având în vedere că primim lucruri noi în permanenţă, accesoriile mele cele mai îndrăgite se schimbă la fiecare 2-3 luni. Iarna trecută am purtat foarte mult cravata gri din lână în carouri şi eşarfa albastră sau maro, din mătase/lână, cu imprimeu Paisley. Dacă ar fi să numesc un singur accesoriu, acela ar fi modelul nostru de cravată maro din grenadină.