Fabio Attanasio are 26 de ani şi este, fără doar şi poate, un fashion icon al Italiei şi o prezenţă constantă a tâgului Pitti Uomo, „miezul” industriei vestimentare internaţionale. Fabio trăieşte în Milano, despre care ştim că este un for de inspiraţie în ceea ce priveşte stilul desăvârşit, atât feminin, cât şi masculin. Din 2012 deţine blogul „The Bespoke Dudes” (TBD), un ghid pentru bărbaţii care apreciază hainele create special pentru ei. Deşi a terminat studiile în drept, a ales să se lase purtat de pasiunea sa pentru vestimentaţie lansând blogul TBD şi colaborând cu o revistă de lifestyle şi lux din Milano. Fabio a primit un sfat foarte valoros legat de importanţa unui bun croitor: dacă reuşeşti să-ţi găseşti croitorul ideal, este ca şi cum ai întâlni-o pe femeia vieţii tale. Ce altceva consideră bloggerul Fabio Attanasio esenţial în ceea ce privește stilul și eleganța, vă invităm să aflaţi din interviul de mai jos.


The Brandaholic: Cum a început povestea blogului „The Bespoke Dudes” (TBD)?

Fabio Attanasio: Ca italian, mereu am îndrăgit hainele şi eleganţa masculină. În perioada în care eram student, puteam petrece zile întregi inspirându-mă de pe canale precum Tumblr, de pe bloguri, şi strânsesem în laptop o colecţie impresionantă de fotografii cu outfit-uri deosebite, cu peisaje, oraşe etc. M-am hotărât să deschid blogul TBD în perioada în care stăteam la Buenos Aires, cu o bursă. Oraşul acela era plin de oameni eleganţi, în vârstă, totul putea fi luat drept o reală sursă de inspiraţie. Când m-am întors la Milano, am fost convins că trebuie să dau frâu liber acestei pasiuni.

Care sunt trăsăturile definitorii ale conceptului „The Bespoke Dudes”?

“Bespoke” înseamnă o piesă vestimentară făcută la comandă, după indicaţiile clientului. Astfel, „The Bepoke Dudes” este un blog care se adresează tuturor tipilor care pun preţ pe plăcerea de a purta haine realizate special pentru ei, care apreciază calitatea, detaliile şi măiestria din spatele acelor creaţii. Blogul accentuează importanţa creaţiilor bărbăteşti la comandă, care reprezintă adevăratele opere de artă fabricate în Italia la momentul actual. Industria modei se întoarce din nou la preţuirea croitoriei, iar acest semnal nu trebuie trecut cu vederea.

Cine îți este mentor din lumea modei?

Dacă ar fi să menţionez doar câțiva, aş spune Giampaolo Alliata, Nicola şi Valentino Ricci, pentru bunul lor gust, însă trebuie să-i mulţumesc în mod special lui Gennaro Santillo, prieten şi designer de cămăşi, care mi-a împărtăşit cunoştinţele sale în domeniu.

Cum ai explica noţiunea de stil în câteva cuvinte?

Poate că stilul nu e altceva decât o călătorie pe care un bărbat o porneşte în fiecare zi, un rezultat al experienţelor sale de viaţă şi al evenimentelor la care participă, încărcate de gusturile personale. Voinţa mea de a învăţa cât mai mult în materie de stil m-a ajutat cel mai mult de-a lungul vieţii.

"Un gentleman este acel bărbat care ştie cum să se comporte în orice situaţie. Este o persoană respectuoasă şi educată, care își arată bunul gust prin gesturile şi prin acţiunile sale, prin stilul său de viaţă şi, în final, prin hainele pe care le poartă."

Care este filosofia ta în materie de stil?

Aş zice că stilul meu este clasic, însă în continuă evoluţie. Îmi place să cred că aş putea purta aceeaşi jachetă pe care a îmbrăcat-o şi bunicul meu cu 50 de ani în urmă, însă aducându-i un accent fresh, al timpurilor actuale.

Care sunt cele mai valoroase trei sfaturi de stil pe care le-ai da cuiva?

Să nu se dea în spectacol, să cunoască regulile de vestimentaţie şi să le încalce (în anumite limite) şi să cumpere mai puţin, dar mai cu cap.

Poate un bărbat să fie stilat fără să respecte tendinţele?

Bineînţeles. Stilul şi moda sunt două aspecte total diferite. Stilul este un concept care se întinde pe termen lung, în vremea ce moda este, prin definiție, trecătoare de la un sezon la altul. Un bărbat care are stil este creatorul propriilor sale haine. Un bărbat la modă este doar cineva îmbrăcat de altcineva.

Care este cea mai bună definiţie pentru eleganţă, din punctul tău de vedere?

Eleganţa este o atitudine care ţine de sfera interioară a cuiva. Hainele sunt doar reprezentarea exterioară a acestei atitudini.

Care sunt caracteristicile unui costum la comandă ideal?

Vorbim despre acel costum care încearcă să ascundă defectele clientului şi, în acelaşi timp, să-i evidenţieze calităţile, a cărui culoare se potriveşte cu nuanţa de piele a purtătorului, iar modelul este conform cu înălţimea lui.

Ce ar trebui să ştie un amator despre sacoul napolitan?

Este croit dintr-un material subţire, light, are buzunarele de la piept în formă de barcă, umerii nu au bureţi, gulerul este înalt, buzunarele de jos sunt evidenţiate la exterior.

Care este cel mai preţios sfat pe care l-ai primit în legătură cu croitoria?

Mi s-a spus că a-ţi găsi croitorul perfect este acelaşi lucru cu a-ţi găsi sufletul-pereche.

Ce înseamnă pentru tine Pitti Uomo, acest fenomen care a devenit atât de popular în Italia şi nu numai?

Este un târg italian foarte important, care adună laolaltă oameni preocupaţi de stil din întreaga lume. Pe mine m-a ajutat în termeni de vizibilitate. Numărul în creştere al membrilor comunităţii Pitti este un semn că acest târg reprezintă o adevărată sursă de inspiraţie pentru industria vestimentară masculină.

"Eleganţa este o atitudine care ţine de sfera interioară a cuiva. Hainele sunt doar reprezentarea exterioară a acestei atitudini."

Care sunt regulile de aur ale combinării culorilor?

În ceea ce mă priveşte, nu port niciodată pantaloni într-o culoare mai deschisă decât jacheta. Dacă port o culoare aprinsă – galben, să zicem – încerc s-o mai domolesc alegând alte articole vestimentare şi accesorii în nuanţe cuminţi.

Care crezi că sunt modalităţile prin care un om își poate îmbunătăţi brandul personal, privind toate aspectele (haine, stil de viaţă, maniere, atitudine etc.)?

Depinde de voinţa pe care o are să înveţe. Eu, de exemplu, pot să învăţ o mulţime de lucruri chiar şi atunci când ies să mănânc o pizza cu un prieten pe care îl consider elegant şi să observ cum se comportă, ce gesturi şi atitudini are în anumite circumstanţe. Poţi învăţa din cărţi, din filme, de la familie, de oriunde. Apoi, educaţia e esenţială. Nu există eleganţă fără educaţie.

Ce înseamnă un adevărat gentleman prin ochii tăi? Cum s-a adaptat el vremurilor moderne?

Pentru mine, un gentleman este acel bărbat care ştie cum să se comporte în orice situaţie. Este o persoană respectuoasă şi educată, care își arată bunul gust prin gesturile şi prin acţiunile sale, prin stilul său de viaţă şi, în final, prin hainele pe care le poartă.

Cum este privită industria hainelor la comandă de către publicul tânăr? Are acelaşi succes ca în rândul celor mai în vârstă?

Sunt sigur că pe viitor va fi din ce în ce mai apreciat de generaţiile tinere. Consider că misiunea mea este să le fac cunoscut oamenilor şarmul hainelor realizate la comandă şi să-i încurajez să revină la vremurile în care oamenii aveau piese vestimentare pe care purtau o viaţă întreagă.