Arthur Dinu, creatorul din spatele ţinutelor Marie Ollie, are propria oază de linişte în miezul Bucureştiului. Atelierul pe care-l deţine este decorat cu picturile sale, iar lumina caldă inundă încăperea chiar de la intrare. Ţinutele Marie Ollie combină stilul simplu, uşor retro, cu elementele diferenţiatoare pentru fiecare femeie în parte. Arthur vrea să recreeze atmosfera atelierelor de odinioară, unde doamnele purtau discuţii îndelungate cu designerii, pentru ca hainele pe care urmau să le poarte să le reprezinte în totalitate.

 

Locul unde iau naștere creațiile Marie Ollie este special gândit astfel încât să lase imaginația liberă. Holul principal al atelierului de pe bulevardul Pache Protopopescu, spaţios şi decorat în nuanţe de alb şi bej, oferă acces către showroom, către biroul lui Arthur şi către atelierul propriu-zis, unde lucrează de obicei două croitorese. Arthur e mereu acolo, la fel şi Adriana Matei, care e responsabilă de comunicare şi care i s-a alăturat designerului încă de când a apărut brandul Marie Ollie. Când păşeşti în hol, îţi este greu să ignori partea cea mai luminoasă a încăperii: o terasă din piatră, unde se află o masă cu scaune albe, din fier forjat, şi multe, multe plante. Aici îşi găseşte Arthur inspiraţia, ne-am zis.

Alegem să stăm de vorbă pe balconul atelierului său, într-o seară de mai, după o ploaie scurtă. Acum e senin şi linişte – doar înfundat, ca venind de departe, se aude zgomotul oraşului, cu toate claxoanele şi sirenele unei seri obişnuite. Aici, însă, lângă siluetele diafane ale manechinelor şi schiţele în mărimi naturale, realizate de Arthur, contează numai frumosul.

Arthur ne povesteşte că i se întâmplă adesea să găsească un material care să-l inspire și să-și imagineze, dintr-o singură privire, un model de rochie care s-ar potrivi acelei texturi. Unul dintre materialele pe care le preferă atunci când creează noi ţinute este organza. De ce tocmai organza? „E un material ușor, natural și mai puțin pretențios. Îți permite să faci creații foarte diafane, dar și foarte structurale, fiind și aspru, și lucios în același timp. Îmi plac şi materialele groase – stofele, cașmirul – care, atunci când le tai, păstrează o linie foarte sigură, sunt mai structurale și reușești să creezi niște forme. Nu-mi plac materialele foarte ușoare, cum e mătasea, cum sunt voalurile sau jerseurile, care-ți alunecă din mână”, mărturisește Arthur.

„Marie Ollie a apărut din nevoia de a evolua”

Arthur a absolvit Universitatea Națională de Arte, secția Bijuterie. Cu toate acestea, s-a îndreptat destul de repede către creația vestimentară, fiindcă „o bijuterie n-o porți la fel cum porți o rochie”, după cum spune chiar el.

După ce a terminat facultatea și masterul, Arthur a început să lucreze ca asistent designer la Rhea Costa. Acolo şi-s lărgit experienţa ca stilist, înţelegând mai bine tipologia feminină după fiecare discuţie cu clientele. 

Arthur îşi doreşte să definitiveze stilul Marie Ollie drept unul clasic, ușor retro, creațiile putând fi purtate la fel de bine și acum, și peste 10 ani. În viziunea lui, e mai bine să începi cu lucruri bine structurate, după care să te duci pe o linie mai neconvențională. „O rochie simplă sau o fustă conică simplă îți pot pune mai multe probleme datorită acurateții cu care trebuie s-o realizezi. Atunci când prezinți publicului ceva, te identifică cu acel ceva, iar să te întorci de la abstract la clasic este mai mult greu decât dacă pleci de la clasic și te îndrepți către o zonă mai neconvențională“, completează designerul.

La începutul lui 2014, Arthur a anunțat lansarea colecției și stilului Marie Ollie printr-un vernisaj de ilustraţii fashion, un fel de schițe supradimensionate care însoțeau creațiile vestimentare. Acum, când intri în atelierul Marie Ollie, te impresionează aceste picturi înalte de 1,5 metri, care îmbracă pereţii încăperilor şi conferă o atmosferă boemă. 

„Cu Marie Ollie am vrut să mă apropii cât mai mult de experiența aceea pe care o trăiau doamnele când mergeau să-și facă o haină la un atelier, la marile case de modă. Acolo avea loc o discuție în urma căreia creai ceva diferit pentru fiecare persoană în parte, cu detaliile pe care le dorea“, spune Arthur.

„Moda o respiră toată lumea“

Designerul are o viziune tranşantă despre adevăratul sens al conceptului de modă. „E o mare diferență între a face modă și a face haine. Haine face oricine, deși unii au senzația că fac modă la un anumit nivel. E total greșit. Modă fac doar cei pe care-i știm cu toții. Aici, la noi în țară, chiar și brandurile care au impresia că impun un design, au doar o industrie de făcut haine”, punctează Arthur Dinu.

Apoi completează în aceeaşi notă: „Moda se respiră, o respiră toată lumea. Dolce&Gabbana face modă la nivel internațional și a făcut-o dintotdeauna. Ei n-au fost niciodată mai jos decât sunt acum, și-au revenit de fiecare dată și au evoluat. Ei reușesc să inspire o lume întreagă prin ceea ce fac. Inovezi atunci când reactualizezi o tradiție din trecut. Ca să ajungi la o formă reinterpretată, înseamnă foarte multă muncă și multe studii. Pleci câte trei luni în jurul lumii, cum face Galiano, te inspiri, apoi vii și lansezi o colecție“, spune Arthur.

Istoria brandului Marie Ollie abia acum se scrie, însă credem că atitudinea celui care ţine cârma lui ne va face să auzim de acest nume vreme îndelungată de acum înainte. Noi am fost acolo, am văzut creaţiile, ne-au plăcut. Nu vă rămâne decât să vă convingeţi vizitând pagina de Facebook Marie Ollie sau, de ce nu, chiar showroom-ul lor. Noi vă lăsăm în compania câtorva dintre ţinutele create de Arthur. Cu bine!